Deze winter zijn we binnen Zorgvrijstaat aan het stoeien geweest met het verschijnsel ‘construct’. Een complex begrip dat ik zelf samenvat als: hoe ‘bouwen’ we aan het zorgen voor elkaar in de wijk? Daarbij komt meteen de vraag: welke structuur of ‘lichte’ organisatie heb je nodig om dat zorgen voor elkaar mogelijk te maken? Met de nadruk op nodig.

Een groot deel van het zorgen voor elkaar hebben we goed geregeld in Nederland. En soms vallen er gaten in hoe we het georganiseerd hebben, of sluiten ‘constructen’ niet aan. De maatschappij is in een overgangsfase waarbij de formele zorg minder doet, of wil doen, en ‘wij’ doen meer. De vraag wie waarvan is, is niet altijd even duidelijk (meer).

Oftewel hoe maak je ‘werk’ afspraken in de wijk? Welke ‘lichte’ organisatie kunnen we creëren zodat wij, bewoners, eigenaarschap en zeggenschap krijgen, hebben en houden over onze zorg? Vragen waar niet alleen wij in Rotterdam West antwoorden op zoeken maar waar in heel Rotterdam en Nederland mensen mee bezig zijn.

Zorgvrijstaat neemt actief deel in meerdere netwerken waar mensen ervaringen en opgedane kennis met elkaar delen. Netwerken die mogelijk voor meer mensen interessant zijn. In onze nieuwsbrieven zullen we daar af en toe op terug komen, voor nu een losse greep uit de lijst:

http://www.delfshavenlokaal.nl

https://www.lsabewoners.nl/onze-leden/zorgvrijstaat/

https://www.samenbeter.org/proeftuinen/overzicht

https://www.nlzorgtvoorelkaar.nl/initiatievenkaart/default.aspx

http://www.dialooggemeenschapskracht.nl/p/13/Programma

Pin It on Pinterest

Share This