Op 19 januari verzorgde Debra Lampshire de workshop ‘The modern voice hearer’. Debra, verbonden aan de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland is trainer, opleider en expert op het gebied van psychische gezondheid. Op basis van haar eigen ervaringen spreekt zij op internationale congressen. Ook in Middelland vertelde zij boeiend en met humor over haar levensgeschiedenis en haar stemmen.

Leven met stemmen

Op vijfjarige leeftijd, na haar adoptie, begonnen bij haar de stemmen. In het begin waren de stemmen vriendelijk. De eerste was van haar moeder, die haar vooral aanmoedigde. Het keerpunt kwam toen er iets ernstigs gebeurde en zij overtuigd raakte dat zij die gebeurtenis had veroorzaakt. Ze raakte verstrikt in zichzelf en kwam terecht in een gesloten instituut. Door veranderingen in de GGZ kwam zij 18 jaar later op zichzelf te wonen. Maar dat betekende niet dat het beter ging. De ommekeer kwam toen iemand werkelijk interesse toonde en een herstellende connectie met haar aanging. Zij ging studeren, iets waarvan de stemmen zeiden dat zij dat nooit zou kunnen. Debra begeleidt en onderzoekt nu groepen en behandelingen voor mensen met stemmen.

Debra heeft een inspirerende kijk op stemmen. Zij relateert stemmen – die zij overigens geen psychose noemt – aan extreme onrust en angst. Zij plaatst het horen van stemmen daarmee in het belangrijkste perspectief voor herstel: de helende kracht van relaties. Zij vertelde hoe zij zelf met haar stemmen heeft leren omgaan en welke strategieën daarbij kunnen helpen.

Mensen maken het verschil

Wat mij het meeste aan het denken zette was de opmerking van Debra dat relaties om moed vragen. Relaties kunnen pijn veroorzaken. Soms zijn ze schadelijk. Er is altijd de mogelijkheid van afwijzing. Hoe wij daar op reageren valt terug te voeren naar de vroege kindertijd. Maar, goede relaties zijn helend en van belang voor iedereen. Ik denk dat iedereen vol hoop weer naar huis ging. Ik in ieder geval wel. Debra liet namelijk zien hoe genezend verbinding tussen mensen kan zijn. Een mens kan soms het verschil maken. Dat neemt het belang van goede en professionele hulpverlening zeker niet weg. Maar, als we met elkaar ‘healing communities’ kunnen vormen dan is dat wel het meest waardevolle wat we met alle activiteiten, programma’s en buurt-verbeterplannen kunnen bereiken. Dat was voor mij de warme les op een koude zaterdag.

Ettaouhid zorgde er als partner van Huize Middelland voor dat we de bijeenkomst konden organiseren. Hiermee konden wij gratis kaartjes regelen voor mensen uit het netwerk.

Bekijk hier de TedX talk van Debra.

Tags:

#Geestverwanten #HuizeMiddelland #SamenBeter

Pin It on Pinterest

Share This