Wat is gezond eten?

Tegenwoordig vliegen de gezonde voedingsadviezen je om de oren. Geen brood, wel brood…geen vet, wel vet, maar dan de gezonde…geen suiker, geen light producten…geen koolhydraten, of toch wel, maar dan de langzame…beter geen zuivel…niet te veel vlees…meer vis, maar niet meer dan twee keer per week…en ga zo maar door! Wat is gezond eten? En: wat moet je nu eten om gezond te blijven? Mijn antwoord: er zijn geen eenduidige antwoorden, het is voor iedereen verschillend.

Als natuurvoedingsadviseur ga ik niet uit van gezonde voeding, maar van volwaardige voeding. Eten dat je lichaam voedt, niet vult en vervuild. Dit wil ik graag met zoveel mogelijk mensen delen, vooral met mensen die normaal niet naar een diëtist of voedingsadviseur zouden gaan. De vraag die vaak speelt is: ‘Ik wil iets veranderen in mijn voeding, maar ik weet niet hoe?’

Een aantal weken geleden kwam een vrouw naar het spreekuur met de vraag hoe ze kon afvallen. Ze had veel gelezen en was bezig met het zoveelste dieet. Ze vertelde dat ze dat meestal een paar weken volhoudt en dan weer terugvalt in haar ongezonde patroon. Ze wist dus precies hoe het werkte of eigenlijk hoe het niet werkte, maar wist niet hoe ze een stabiel eetpatroon kon ontwikkelen dat ze kon volhouden. Het is ook heel lastig om alleen uit te vogelen, zeker als je overal tegenstrijdige informatie leest over wat nu gezond is.

Vaak kijk ik mee met het eetpatroon van iemand. Stap voor stap brengen we veranderingen aan op weg naar een volwaardig eetpatroon. Een eetpatroon dat vol te houden is. Een leefwijze waarbij je nog wel gewoon een lekker stuk gebak kan eten op de verjaardag van je zus. Vaak is het ook zo dat als je met iemand praat over wat je eet, je dan eerder je valkuilen ontdekt. Ook manieren om het anders te doen worden duidelijk. Uiteindelijk gaat het om het vinden van een balans, een goede basis waarbij je van alle voedingsgroepen voldoende binnenkrijgt. Dan kun je wel tegen een stootje (en een gebakje).

Lonneke is (natuur)voedingsadviseur en heeft een spreekuur in het Zelfregiehuis, Delfshaven. Het eerstvolgende spreekuur is op 9 mei. Voor meer info: mail@zorgvrijstaat.nl.

Pin It on Pinterest

Share This