Door: Crista van de Graaf 

Flesjes verzamelen, doe je mee?

Altijd heb ik de droom gehad om ze te gaan verzamelen en nu is het zover. Waar ik het over heb? Petflesjes natuurlijk! Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine petflesjes, te weten 15 eurocent. De flesjes kun je herkennen aan het statiegeldlogo. Sinds kort draai ik proef met het verzamelen ervan.

Het doel van het statiegeld is recycling en het tegengaan van zwerfafval. In Rotterdam West ligt best veel zwerfafval op straat. Ik ben verbaasd hoeveel flesjes ik vind. Zo vond ik al vier bierflesjes tijdens mijn wandeling van Studio Delfshaven in de Watergeusstraat naar de voedselbank aan de Mathenesserweg. Wat zou er dan wel niet op marktdagen op het Visserijplein liggen? En het is gratis geld wat je vindt hè.

In Denemarken betaal je al langer statiegeld voor blik en flesjes. Tijdens een stop-over in Kopenhagen afgelopen zomer vond ik zo voor drie euro aan statiegeld. Er zijn professionele verzamelaars die op deze manier een zakcentje verdienen. Met plezier heb ik gezien, hoe ze te werk gaan. Dat inspireerde mij mede tot deze challenge.

Elke dag probeer ik minimaal twee statiegeldflesjes te vinden. Dat is tot nu toe gelukt. Na een jaar kijk ik hoeveel ik gespaard heb. Heb ik genoeg, dan beloon ik mijzelf met een borduurpakket. De tien euro die ik al gespaard heb, motiveert mij om door te zetten.

De supermarkten hebben hun statiegeldapparaten omgebouwd voor petflesjes. Ook daarmee heb ik al proefgedraaid. Af en toe moest ik een flesje opnieuw aanbieden maar over het algemeen ging het goed. Nu nog een ritme vinden om de flesjes regelmatig in te leveren, daar ontbreekt het nog aan. Op dit moment heb ik nog zo’n 30 flesjes in te leveren.

Doe je mee?

Mijn doel is om op 1 juli 2022 in elk geval 115 euro te behalen. Aan doorzettingsvermogen, ideeën waar te zoeken en motivatie ontbreekt het niet! Doe je ook mee? Hoeveel flesjes per dag wil jij verzamelen en wat is jouw doel? Welk bedrag wil je over een jaar gespaard hebben? Laat het mij weten! Mijn e-mailadres is cristavandegraaf@gmail.com  Stuur mij een bericht, dan kunnen we elkaar motiveren.

Pin It on Pinterest

Share This