Titel: Het Geschenk (2020) Schrijver: Edith Eger

Geschreven door: Ria Olsthoorn

Waar gaat het boek over? Het Geschenk is geschreven door de 92-jarige Joodse Dr. Edith Eva Eger, uit Hongarije. Als 16-jarig meisje overleefde zij de holocaust samen met haar zusje. Haar ouders overleefden het kamp niet. Haar moeder zei tijdens het transport naar Auschwitz tegen haar dochter: ‘Ze kunnen alles van je afpakken of met je doen, maar je gedachten zijn van jou, daar kan niemand bijkomen, daarin ben je vrij.’ Bij aankomst in Auschwitz werden haar ouders direct naar de gaskamers gestuurd en werd gedwongen te dansen voor Josef Mengele, ‘de engel des doods’. Al het verschrikkelijke wat ze meemaakte en zag heeft zij uiteindelijk weten om te zetten naar kracht. Ze overleefde het kamp en ging op latere leeftijd psychologie studeren. Als gevierd psychologe heeft zij vele mensen kunnen helpen met hun traumatische ervaringen, waaronder oorlogsveteranen en slachtoffers van lichamelijke en geestelijke mishandeling.

Waarom zou je dit boek moeten lezen? Dit boek is een praktische gids om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert, te veranderen. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester en vind je de vrijheid die erin verborgen zit. Haar krachtige lessen vormen, samen met de verhalen uit haar praktijk en eigen leven het boek ‘Het Geschenk’.

Waarom zou je het niet moeten lezen? Als je het donker om je heen wilt blijven zien en je daarin veilig denkt te voelen, moet je het boek niet lezen. Dit boek spoort je aan om naar het licht toe te gaan, het kan een grote, enge stap zijn om van het bekende naar het onbekende te gaan.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This