Zorgvrijstaat is onder meer een gemeenschap voor zelfregie en peer support en ontwikkelt daarnaast een ‘werkplaats voor herstel’. We maken onderdeel uit van het landelijk netwerk van het Oranjefonds, MIND en IPW en De Nieuwe GGZ. We schreven vorig jaar een driejarenprogramma en zijn in januari gestart met nieuwe activiteiten. We roepen de maand februari meteen uit tot maand van de doelen. Want, werken aan herstel betekent ook het stellen van doelen, zo vertelde lector Jaap van der Stel ons tijdens een SamenScholing. Dus wij gaan aan de slag… 

Over doelen

Waarom zou je doelen stellen? Waar zou je doelen voor willen stellen? We denken bij doelen niet in de eerste plaats aan organisatie- of prestatiedoelen, eerder aan leerdoelen, persoonlijke- of gedragsdoelen. Hoe stel je die goed op? Een maand lang geen alcohol drinken, is dat nu een goed doel? Of kan je beter positief geformuleerde doelen stellen? Zo ja, hoe doe je dat dan? Hoe maak je een doel als ‘meer voor jezelf zorgen’ nu concreet? Kan je het beste samen met anderen doelen stellen, of werkt het net zo goed als je dit voor jezelf doet zonder dat anderen weten wat jouw doelen zijn? Gebruik je hulpmiddelen om jouw doelen op te schrijven: een gestructureerde werkwijze, een notitieboekje of een digitaal instrument? Hoe maak je behapbare en haalbare doelen die al dan niet op termijn bijdragen aan het bereiken van een groter doel? Hoe kunnen we elkaar helpen bij het bereiken van ieders eigen doelen? Deze en veel meer vragen gaan we in de komende tijd aan elkaar en aan anderen stellen.

Wijk als ‘School of life’

We gaan op verschillende manieren aan de slag met doelen en combineren daarbij het ervaringsperspectief met professionele- en wetenschappelijke inzichten. We zien het alledaagse leven als een prima plek om samen te leren. De wijk zien wij graag als een ‘School of Life’ en daarom nodigen we onze netwerkpartners graag uit om samen met ons te leren. In maart organiseren we een SamenScholing waarbij we de uitkomsten van de eerste maand leren, onderzoeken en ontwerpen zullen delen.

Waar kun je ons vinden?

Gelukkig kunnen we steeds meer live activiteiten organiseren. We zijn daarom meerdere dagen per week in Studio Delfshaven te vinden, en natuurlijk ook in het groen van de Groene Connectie en op de plekken van Huize Middelland.

Pin It on Pinterest

Share This